VÍNO MATEY
privátní sklep, prodej, informace


Kdo jsme
Objednávkový formulář
Dárková služba
Web adresář
Kontakt

Alsasko
Valentin Zusslin      
Lucien Albrecht      

Burgundsko
Domaine Montchovet      

Jura
Domaine Pignier      



Domaine Pignier

Domaine Pignier je vinařství rodinné a svým přístupem k vinicím a vínu velmi tradiční. Pignierovi jsou pozoruhodní lidé. Ať se setkáte s kterýmkoliv členem rodiny, každému svítí z očí jakási mocná jiskra, skoro plamen, který zdá se vyzařovat z hloubavého a zároveň odvážného ducha. Až člověk pomyslí na dávné dědictví modré krve. Hospodaří na patnácti hektarech vinic v okolí usedlosti Cellier des Chartreux v obci Montaigu. Srdcem vinařství je gotický sklep ze 13. století, který zde vybudovali mniši kartuziáni, kromě jiného i zruční vinaři. Pignierovi kladou velký důraz na zodpovědnost, kterou mají při udržování vinařské tradice zděděné od mnichů zakladatelů. Tento přístup spolu s biodynamickými postupy, které jsou zde důsledně dodržovány, je zárukou kvality i originality jejich vín.

Domaine Pignier je držitelem biodynamické certifikace Demeter.
Demeter


Vína červená

Oblast Jura je ojedinělá mimo jiné tím, že červená vína, která jsou zde považována za lehčí, se ochutnávají před bílými.


Trousseau

ročník 2009 470,- Kč

Trousseau je odrůda pro Juru typická, v jiných francouzských regionech se nepěstuje. Víno je bohaté na třísloviny, pevného těla, výrazného aroma a schopnosti vyzrávat mnoho let, kdy se postupně posunuje od projevu ovocného k tónům spíše lesním jako je vůně listí, dřeva, kůže. V podání vinařství Domaine Pignier jde o Trousseau hodně světlé barvy zrající 12 měsíců v dubových sudech s krásně výraznou ovocnou vůní, v níž naleznete malé červené peckoviny, lesní maliny a jak se víno postupně otevírá i tóny jakoby kouřové. V chuti je suché, živé na jazyku, s hezkou strukturou, delším závěrem a potenciálem se archivací zajímavě rozvíjet

Gastronomie : Podávejte k tmavému masu s výrazněji kořeněnou omáčkou, vynikající je ke zvěřině a divoké vodní drůbeži. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 15°C.

Archivace : 10 let


Trousseau „Les Gauthières“

ročník 2008 580,- Kč

Trousseau je odrůda pro Juru typická, v jiných francouzských regionech se nepěstuje. Hrozny pro toto víno pochází výhradně z vinice Les Gauthières, nebylo filtrováno a je vyrobeno bez použití síry. Hrdlo je, právě kvůli tomu, celé pořádně zataveno do vosku. Vůně je čistá, krásně ovocná, „hluboká a tmavá“, velmi příjemná, s bohatou škálou jemných delikátních tónů. V chuti je svěží a výrazné, živé a nespoutané, s tóny lesního ovoce. Archivací v dobrém sklepě se bude krásně a zajímavě rozvíjet.

Gastronomie : Podávejte k dobrým domácím uzeninám, k hovězímu masu, divoké vodní drůbeži a výrazným sýrům. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 15°C.

Archivace : 15 let


Vína bílá


Chardonnay „á la Percenette“

ročník 2009 470,- Kč

Toto víno je jednou z příčin vzrůstající prestiže Domaine Pignier u širokého okruhu francouzských vínomilců i odborné kritiky. Pochází z místních slavných břidlicových vinic a prezentuje jednu z mnoha podob, které dokáže odrůda Chardonay dosáhnout. Víno fermentuje i zraje v dubových sudech o obsahu 228 litrů po dobu 12 měsíců. Barva je zlatavá, vůně ovocná, plná a bohatá, až sladce přezrálá, složitě strukturovaná. V chuti je víno perfektně suché, s krásnou kyselinou a mineralitou, elegantně doplněnou stopami ušlechtilých taninů pocházejících ze dřeva nových dubových sudů. Závěr je dlouhý, mohutný.

Gastronomie : Výborný aperitiv a doprovod ryb a mořských plodů. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 10°C.

Archivace : 6 let, nejlepší k pití 2010 až 2014


Chardonnay „Cellier Des Chartreux“

ročník 2008 360,- Kč

Víno, které prezentuje důvody obav a častého nepochopení regionu Jura ztělesňuje dlouhou tradici tohoto rodinného vinařství a zároveň specifika terroiru Jury. Víno leží v sudech tři roky bez toho, že by se odpařená část doplňovala. Působením vzduchu na povrch se vytvoří povlak z místních přírodních kvasinek, které dodávají vínu ojedinělý charakter. Jde tedy o typicky jurskou ušlechtile oxidativní záležitost, se všemi originálními vlastnostmi, pro které by jej někdo možná bez dalšího zkoumání zhodnotil jako víno s vadou. Ovšem stačí se trochu soustředit a vyloupne se bedýnka na zimu uložených jablek a další vrstvy komplikovanějších aromat. V chuti perfektně suché, efektní, výrazné, oříškové, čisté, svěží a dlouho doznívající.

Gastronomie : Vynikající doprovod studených předkrmů, sladkovodních ryb nebo pokrmů z bílého masa. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 14°C.

Archivace : 20 až 30 let


Savagnin

ročník 2008 580,- Kč

Odrůda Savagnin je nejuctívanější jurskou odrůdou; z ní se vyrábí slavné Vin Jaune. Víno zraje pod vrstvou kvasinek 48 měsíců. Barva je zlatavá a efektní. Vůně je „tradičně jurská“ – typická pro ušlechtile oxidativní škálu chutí tohoto vína, do které když se ponoříte, nabídne toho opravdu hodně. Bylinky a vůbec různé sušené poživatiny, chlebová kůrka a otevřený chlebník, v některých momentech chleba s medem, který už se trochu rozkvasil…Vůní i chutí se táhne výrazná sjednocující linka. Víno je to suché, velmi intenzivní, svěží, dlouhé, dřevité, klasické.

Gastronomie : Podávejte k telecímu nebo jehněčímu, k rybě a také k malé divoké drůbeži jako je křepelka, bažant, k regionálním sýrům Comté, Mont d´or... Servírujte vychlazené na teplotu 15°C

Archivace : 40 let i více



Vin Jaune

ročník 2004 990,- Kč (62 cl)

Žluté víno, jedinečná specialita, která okouzlila krále, knížata i císaře, od Jindřicha IV. po Napoleona III., je charakteristické pro pohoří Jura a jeho stopu nalézáme už ve starověku u Plinia či Martiala. Toto podivuhodné víno s legendární dlouhověkostí poskytuje velmi stará odrůda Savagnin. Hrozny se lisují po pozdním sběru, kvašení trvá až do příštího jara. Poté se víno stáčí do dubových sudů o obsahu 228 litrů, které již ke zrání Vin Jaune sloužily dříve. V nich se na povrchu vína vytvoří zvláštní povlak kvasinek nazývaný „voile“ (závoj). Ten chrání víno před rychlou oxidací. V sudech víno zraje 6 let a 3 měsíce. Výsledkem je charakteristická vůně a chuť vlašských ořechů, lískových oříšků a zelených mandlí, kterou Francouzi nazývají „goût de jaune“. Víno se plní do zavalitých láhví, jimž se říká „clavelin“. Jméno je odvozeno od klenáku; kamene, který se vkládá do vrcholu obloukové klenby. Obsah láhve je 62 cl – přesně tolik totiž zbude z jednoho litru vína po víc než šestiletém zrání v sudech.

Gastronomie : 24 hodin před podáváním dekatovat do karafy. Nádherný aperitiv, doprovod pokrmů z bílého masa. Skvostné ke kuřeti se smrži nebo hříbky na Vin Jaune. Také ke šnekům, telecímu brzlíku, rakům, humrovi, langustě, k exotickýn pokrmům (s curry, šafránem...) nebo k sýrům Comté či Mont d´Or. Servírujte vychlazené na teplotu 16°C.

Archivace : 100 let i více.


Macvin du Jura

neročníkové 530,- Kč

Marguerite des Flandres mu dala přízvisko "galantní". Manželka Philippa le Hardi byla doslova zblázněná do tohoto likérového vína vyrobeného z čerstvého vinného moštu a vinné pálenky (marc du Jura ), které zraje 18 měsíců v dubovém sudu. Vyrábí se už od čtrnáctého století. Cení si ho zejména ženy, protože je sladké a sametové, má celou kytici krásných vůní a velmi dlouhou chuť. Ve vůni rozeznáte med, čerstvé hrozny, bylinky, květiny horské louky. V chuti je teplé, sladké, intenzivní, koncentrované, sametové.

Gastronomie : Výborný aperitiv, skvostný desert. Servírujte vychlazené na teplotu 8 až 12°C.

Archivace : nemá v případě tohoto likérového vína vliv na jeho vývoj v láhvi.


Vin de Paille

Ročník 2006 770,- Kč (37.5 cl)

Vzácné slámové víno. Hrozny odrůd Chardonnay, Savagnin a Poulsard se sbírají před hlavní sklizní už někdy v září a následně vysychají v dobře větraných prostorách nejméně do Vánoc. V tomto vinařství až do března. Výsledkem je víno zlatoměděné barvy, úžasné sladké bohaté vůně, decentně oxidativní, komplexní, zajímavé. V chuti explozivně sladké ale zároveň drženo na uzdě kyselinou, kořenitě pikantní, s dlouhým závěrem. Božský nektar.

Gastronomie : Skvostný aperitiv, přepychový doprovod foie gras (tučná husí játra), vynikající desert; buď samotný nebo jako doprovod čokoládových moučníků. Servírujte vychlazené na teplotu okolo 10°C.

Archivace : 50 let


 

Kontakt: Jiří Matějka | +420 602 352031 | vino@matey.cz